Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ANAMENETAI ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Αριθμ. 2986 / 2016                           

Προσδιορισμός των λειτουργικών μορφών και κατηγοριών τωντουριστικών καταλυμάτων και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων που εντάσσονται σε προγράμματα αρμοδιότητας του ΥπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Οι διατάξεις της παρούσας αφορούν σε δράσεις για την προώθηση των τουριστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δύνανται ναυλοποιηθούν στο πλαίσιο προγραμμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
Λειτουργικές μορφές και κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων
Άρθρο 2
Α. Ενίσχυση της ίδρυσης κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων
Οι λειτουργικές μορφές και κατηγορίες κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1του Ν. 4276/2014, που δύνανται να ενισχυθούν στο πλαίσιο προώθησης των τουριστικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τοΚεφάλαιο Α της παρούσας, είναι οι ακόλουθες:

1. Ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων
Η ενίσχυση της ίδρυσης των ξενοδοχείων 5,4 και 3 αστέρων, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 216/2015 (Β΄ 10) «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων», όπως ισχύει.
Ελάχιστη δυναμικότητα: 10 δωμάτια, 20 κλίνες. Μέγιστη δυναμικότητα : 30 δωμάτια, 60 κλίνες.

2.    Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
Η ενίσχυση της ίδρυσης των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (camping) γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και διαδικασίες που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 14129/2015 (Β΄ 1476) «Καθορισμός τεχνικών  και  λειτουργικών  προδιαγραφών  των Οργανωμένων Τουριστικών Κατασκηνώσεων», όπως ισχύει.

Β. Ενίσχυση της ίδρυσης μη κύριων τουριστικών   καταλυμάτων
Οι λειτουργικές μορφές και κατηγορίες μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 4276/2014, που δύνανται να ενισχυθούν στο πλαίσιο προώθησης των τουριστικών δραστηριοτήτων σύμφωναμε το Κεφάλαιο Α της παρούσας, είναι οι ακόλουθες:

>>> Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - Τουριστικές επιπλωμένες  κατοικίες:
Η ενίσχυση της ίδρυσης τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές και διαδικασίεςπου προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 27715/2013 (Β΄ 3118) «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων», όπως ισχύει.
Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός κατοικιών: 2. Ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών: 10.
Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τα νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους.

>>> Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα 4 και 3 «κλειδιών»:
Η ενίσχυση της ίδρυσης ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων γίνεται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση21185/2014 (Β΄ 2840) «Κατάταξη σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών και καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφώντων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ)», όπως ισχύει. Ελάχιστη δυναμικότητα: δωμάτια, 10κλίνες.

Γ. Ξενοδοχειακά καταλύματα εντός παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων
Η ενίσχυση της ίδρυσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων γίνεται σύμφωνα με ταοριζόμενα στο Π.δ. 33/79 (Α΄ 10) και την αρ. 532249/27-07-94 (Β΄ 616) απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ.
Τα ανωτέρω κτίσματα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά ή διατηρητέα από τις αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑ).

Άρθρο 3
Επέκταση κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων
Ενισχύεται η επέκταση κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που λειτουργούν με ειδικό σήμα λειτουργίας, εφόσον μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το σύνολο του τουριστικού καταλύματος (αρχικό κατάλυμα συν επέκταση) ανήκει στις λειτουργικές μορ- φές και κατηγορίες του άρθρου 2 της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης και μόνον υπό τους όρους και περιορισμούς του άρθρου 4 αυτής.

Άρθρο 4
Περιορισμοί στη χωροθέτηση και τις κατηγορίες κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων
Η ίδρυση και επέκταση των τουριστικών καταλυμάτων του άρθρου 2 υπόκειται στους ακόλουθους όρους και περιορισμούς:
α.  Η  μετατροπή  χαρακτηρισμένων  παραδοσιακών  ή διατηρητέων κτισμάτων σε τουριστικά καταλύματα πριμοδοτείται κατά την αξιολόγηση της πρότασης, στις περιοχές εφαρμογής των προγραμμάτων του Κεφαλαίου Α της παρούσας και με όσακαθορίζονται σε αυτά, χωρίς κανένα επιπλέον περιορισμό.
β. Σε παραδοσιακούς οικισμούς ενισχύεται μόνο η μετατροπή σε κατάλυμα παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, η ίδρυση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών καθώς και ο εκσυγχρονισμός κύριων και μη κύριων του- ριστικών καταλυμάτων.

Άρθρο 5
Ποιοτικός  Εκσυγχρονισμός κύριων
και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων
Ενισχύεται ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός των αδειοδοτημένων κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων του άρθρου 1του Ν. 4276/2014, όπως ισχύει, ανεξαρτήτως λειτουργικής μορφής και τάξης.

Άρθρο 6
Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής  Υποδομής
Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής των προγραμμάτων του Κεφαλαίου Ατης παρούσας και περιγράφονται στο Ν. 4276/2014, όπως ισχύει, υλοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις εξειδικευμένωνυπουργικών αποφάσεων που αφορούν στις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές τους και τις διατάξεις της εθνικήςνομοθεσίας.

Κεφάλαιο Γ Άρθρο 7
Νόμιμες εγκρίσεις και άδειες
Όλες οι ενισχύσεις των προηγουμένων άρθρων του Κεφαλαίου αυτού χορηγούνται υπό τον όρο, ότι έχει προηγηθεί η τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και η λήψη των νομίμων αδειών για την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων καταλυμάτων και λοι- πών εγκαταστάσεων από τους αρμόδιους φορείς.

Άρθρο 8
Τελικές διατάξεις
1.  Με την έκδοση της παρούσας παύει να ισχύει η με αριθ. πρωτ. 2974/08.04.2009 (Β΄ 670) κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουριστικής Ανάπτυξης «Προσδιορισμός των λειτουργικών μορφών και κατηγοριώντων τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων που εντάσσονται σε προγράμματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. πρωτ. 3427/09.06.2010 όμοια απόφαση (Β΄ 894).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου