Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Ταμεία επαγγελματιών: Χρέη "σε παρένθεση" και ενημερότητα

ΙΚΑ: "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Ταμεία επαγγελματιών: Χρέη "σε παρένθεση" και ενημερότητα

Το «πάγωμα» των οφειλών με ισόποση περικοπή της σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστούν εισφορές πάνω από 20.000 ευρώ και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων, οι οποίες «φουσκώνουν» τα χρέη εργοδοτών στο ΙΚΑ δυσχεραίνοντας ακόμη και την τήρηση των ρυθμίσεων, διαπραγματεύονται Θεσμοί και ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Συγκεκριμένα, κυβερνητικός στόχος είναι η ενεργοποίηση ειδικής ρύθμισης από την 1/1/2017, με τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών.
Για να μην χαθούν τα παλαιότερα χρέη, η ελληνική πλευρά προτίθεται να προτείνει κεφαλαιοποίησή τους, δηλαδή «πάγωμα», με αντάλλαγμα την καταβολή τρεχουσών εισφορών. Ο χρόνος διατήρησης του «παγώματος» παραμένει αντικείμενο συζητήσεων, με επικρατέστερο σενάριο, να παραμείνουν έως το τέλος του 2018, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ειδικά, εάν πρόκειται γι’ ασφαλισμένους – ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, προτείνεται μια ιδιότυπη μορφή εξαγοράς. Ουσιαστικά, θα αφαιρείται ασφαλιστικός χρόνος, αντίστοιχος με το χρέος του οφειλέτη, πάνω από το συγκεκριμένο όριο. Έτσι, το χρέος θα μειώνεται και ο οφειλέτης θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, έστω και με «τίμημα» μια μικρότερη σύνταξη…

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Η δεύτερη ρύθμιση, για τους εργοδότες που απασχολούν και ασφαλίζουν προσωπικό, θα προβλέπει το «κούρεμα»των προστίμων και των προσαυξήσεων ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε δόσεις, με βάση επιχειρησιακό σχέδιο βιωσιμότητας και εξασφαλίσεις τόσο για τα χρέη στα Ταμεία, όσο και στην εφορία.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, στελέχη του υπουργείου σχεδιάζουν πάντως, να ελαφρύνουν περισσότερο όσους χρωστούν μικρότερα ποσά και λιγότερο τους μεγαλο-οφειλέτες. Και να δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα σε όλους όσοι θα είναι, στο εξής, συνεπείς στις πληρωμές τους «κρατώντας σε παρένθεση τις παλαιές οφειλές»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου