Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχές Οκτώβρη ξεκινάει "ο μισός" αναπτυξιακός νόμος

  • ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 4 ΑΠΟ ΤΑ 8 ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Στα τέλη του Σεπτέμβρη ή την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση στα τέσσερα μεγάλα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου, όπως εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.
Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σημείωσε:
«Ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίσαμε, είχαμε πει ότι θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβρη. Τα τέσσερα πρώτα προγράμματα, τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά, αναμένεται να βγουν στη διαβούλευση στις 20 Σεπτεμβρίου. Αναφέρομαι στα προγράμματα της “Γενικής Επιχειρηματικότητας” και αρκετά άλλα. Υπενθυμίζω ότι είναι οκτώ. Από τα οκτώ προγράμματα, τα τέσσερα θα βγουν τώρα στη διαβούλευση και θα ενεργοποιηθούν προφανώς αμέσως μετά.
Δεύτερον, όλες οι κανονιστικές αποφάσεις που χρειαζόντουσαν μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί. Για παράδειγμα, κανονιστική απόφαση για τη σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής, για τον ορισμό διακριτών κατηγοριών επενδυτικών σχεδίων κ.ο.κ. Ορισμένες συμπληρωματικές θα βγουν μαζί με τα προγράμματα στα οποία και θα αναφέρονται. Άρα, στα τέλη του Σεπτέμβρη ή την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση στα τέσσερα μεγάλα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου».
Για τις επενδύσεις των παλιών αναπτυξιακών, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προβλέψεις το νόμου για τις επενδύσεις των παλιότερων αναπτυξιακών, σημειώνοντας ότι «μιλάμε για δύο χιλιάδες επενδύσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης. Αρκετές απ’ αυτές έχουν ολοκληρωθεί και δεν είχαν πληρωθεί. Υπενθυμίζω ότι στόχος και δέσμευσή μας ήταν εντός του επόμενου χρόνου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εκκαθάρισης των παλιών αναπτυξιακών νόμων, με πρόσληψη 200 εξωτερικών συνεργατών, μηχανικών, οικονομολόγων και άλλων ειδικοτήτων που θα κάνουν τους ελέγχους και μεταστροφή όλης της υπηρεσίας στο Υπουργείο στην επιτάχυνση των αξιολογήσεων. Υπολογίζουμε να φτάσουμε σε έναν επιθυμητό ρυθμό, να κλείνουμε εκατό επενδύσεις το μήνα κατ’ ελάχιστον».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ή ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Μπορεί ο υπουργός να αναφέρθηκε σε ενεργοποίηση των 4 από τα 8 υποπρογράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, αλλά σαφώς ονόμασε μόνο το υποπρόγραμμα "Γενική Επιχειρηματικότητα", ενώ άφησε αδιευκρίνιστα τα άλλα 3 πίσω από την γενική έκφραση "και αρκετά άλλα"...
Να υπογραμμιστεί ακόμα ότι αυτά που ονομάζονται προγράμματα ή/και υποπρογράμματα του νέου Αναπτυξιακού, χάριν απλούστευσης, είναι τα επονομαζόμενα στο κείμενο του νόμου "Καθεστώτα Ενίσχυσης". Τα καθεστώτα διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη στόχευση, τους δικαιούχους, τις ενισχυόμενες δαπάνες, τα είδη των ενισχύσεων, τα ποσοστά των ενισχύσεων και τη διαδικασία εφαρμογής. Κάθε καθεστώς προκηρύσσεται αυτοτελώς με Υπουργική απόφαση.
Όπως έχουμε πάλι τονίσει, σε παλαιότερη ανάλυση μας, από αυτή τη σελίδα, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος δεν προβλέπει επιδότηση / μετρητά για όλα τα καθεστώτα / υποπρογράμματα του (ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ με Προγράμματα και Ενισχύσεις).


Τέλος, σημειώνεται ότι η επιδότηση (όταν προβλέπεται ανάλογα με το υποπρόγραμμα / καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου), για τη Μεσσηνία ξεκινάει από 45%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου