Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ

Την υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής μισθωτηρίων ενοικίασης θα παρέχει από τον Ιανουάριο του 2014 στους φορολογουμένους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι ηλεκτρονικές υποβολές συμφωνητικών, χαρτοσήμου αγορών, φόρου εργολάβων μέσω του Taxisnet ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης απάντησε μέσω Twitter ότι θα προηγηθούν τα μισθωτήρια με το νέο έτος. 

Η νέα υπηρεσία θα καταργήσει τις ουρές στις Εφορίες για την κατάθεση των  συμφωνητικών μισθώσεως ακινήτων και θα καταστήσει ακόμη πιο αποτελεσματικές τις διασταυρώσεις μεταξύ της δαπάνης ενοικίου που δηλώνουν οι ενοικιαστές και του εισοδήματος από ενοίκια που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες. 

Σημειώνεται πως σήμερα όλα τα ιδιωτικά συμφωνητικά μισθώσεως αστικών ακινήτων ασχέτως ποσού μισθώματος ή γεωργικών ακινήτων, εφόσον το μίσθωμα είναι ανώτερο των 100 ευρώ μηνιαίως, προσκομίζονται από τον εκμισθωτή ή τον μισθωτή για θεώρηση, μέσα σε 30 ημέρες από τη σύνταξή τους, στον προϊστάμενο οποιασδήποτε ΔΟΥ.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΟΗ: Οι φόροι «τρώνε» τις καταθέσεις των Ελλήνων

Οι φόροι συνεχίζουν να ροκανίζουν τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν πως το επίπεδο των καταθέσεων τον Οκτώβριο είναι και το χαμηλότερο του έτους.

Η νέα, λοιπόν, πτώση που κατέγραψαν οι τραπεζικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Οκτώβριο για πέμπτο συνεχή μήνα ήταν της τάξεως των 485 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και με δεδομένο ότι οι εκροές προέρχονται εξ ολοκλήρου από τα νοικοκυριά, οι αποσύρσεις καταθέσεων οφείλονται στην ανάγκη κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων και τρεχουσών δαπανών.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων έληξε φέτος στα τέλη Αυγούστου αντί του Ιουνίου, ενώ το τρέχον διάστημα εισπράττεται και ο φόρος ακινήτων παλαιών ετών.

Οι καταθέσεις τον Οκτώβριο ανήλθαν στα 160,3 δισ. ευρώ. Από τις αρχές Ιουνίου οι καθαρές εκροές ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ αφορά τα νοικοκυριά.

Το διάστημα 2009-2012 σημειώθηκαν συνολικές εκροές καταθέσεων 90 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο περίπου του συνόλου λόγω της οικονομικής κρίσης και των φόβων για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Πάνω από 17 δισ. ευρώ είχαν επιστρέψει μετά τα μέσα του Ιουνίου του 2012, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Ανακοπή της επιστροφής κεφαλαίων ωστόσο σημειώθηκε τον Μάρτιο μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και την αυξημένη και αναδρομική φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο του μνημονίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάντως, προβλέπει πως οι καταθέσεις θα έχουν αυξητικές τάσεις και πάλι το 2014.

Υπενθυμίζονται και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα ένα μήνα πριν, βάσει των οποίων περίπου 13 δισ. ευρώ κεφάλαια βρίσκονται σε «στρώματα» εντός της χώρας και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εάν ενισχυθεί η εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, ας σημειωθεί πως το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει άμεση κατάσχεση καταθέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δεν επιτρέπει ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι καταθέσεις βαίνουν μειούμενες, ωστόσο δεν ενισχύονται ούτε οι χορηγήσεις. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, τον Οκτώβριο του 2013, παρέμεινε στο -3,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 937 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.037 εκατ. ευρώ).

Η χρηματοπιστωτική πολιτική των τραπεζών παραμένει σφιχτή τόσο επειδή η ρευστότητα των τραπεζών παραμένει περιορισμένη όσο και επειδή δεν υπάρχουν projects επιχειρήσεων προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν.

Οι τράπεζες με μειωμένες καταθέσεις δεν μπορούν να αυξήσουν τους ρυθμούς χορηγήσεων, με αποτέλεσμα το κλίμα να παραμένει στάσιμο και η ύφεση να ανακυκλώνεται.

- Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 737 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 605 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,8%, από -4,7% τον Σεπτέμβριο του 2013. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,5%, τον Οκτώβριο του 2013, από -4,1% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 751 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 328 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -9,3% τον Οκτώβριο του 2013, από -13,3% τον προηγούμενο μήνα.

- Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2013, ήταν θετική κατά 19 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 104 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε 0,0%, από -0,9% τον προηγούμενο μήνα.

- Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 218 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2013 (Οκτώβριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 328 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,5% από -3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ο φόρος ακινήτων το 2014 θα πληρωθεί σε 6 δόσεις - Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Από τον Ιούλιο του 2014 και σε έξι μηνιαίες δόσεις θα αρχίσουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τον νέο ενιαίο φόρο σε όλα τα ακίνητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, το οποίο κατατίθεται εκτός απροόπτου αύριο στη Βουλή θα προβλέπει την εξόφληση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε έξι μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τον ερχόμενο Ιούλιο. Σημειώνεται ότι σήμερα το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ εξοφλείται σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, ο ΦΑΠ των ετών 2011-2012 σε επτά μηνιαίες δόσεις και ο ΦΑΠ του 2013 σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων, με βάση το τελευταίο σενάριο, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.

Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα ή στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ. 

Επίσης οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Γ. Στουρνάρας 

«Ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος, ιδιαίτερα σε μία χώρα που έχει μεγάλη φοροδιαφυγή και τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή κατευθύνονται στα ακίνητα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Mega, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήταν τελευταία στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων και τώρα βρίσκεται στη μέση.

Για τις αντικειμενικές αξίες ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι θα αναπροσαρμοστούν το 2016 και τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπροσαρμοστούν τώρα, διότι θα έπρεπε να αυξηθούν στις λαϊκές γειτονιές και να μειωθούν στα βόρεια προάστια. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αντικειμενικές χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των ακινήτων και δεν επιβάλλεται ο φόρος πάνω σ' αυτές.

ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ... ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ NOKIA - Διπλή επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για προσλήψεις ανέργων

Διπλή επιδότηση του μισθού (με όριο τα 600 ευρώ) και των εργοδοτικών εισφορών που αναλογούν προσφέρει ο ΟΑΕΔ σε επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν άνεργους σε “μειονεκτική θέση” (δεν έχουν απασχοληθεί τους τελευταίους 6 μήνες με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ή είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης που δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ή έχουν ηλικία άνω των 50 ετών ή είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών) καθώς και σε όσους βρίσκονται “σε πολύ μειονεκτική θέση” (αν έχουν κάρτα ανεργίας για διάστημα 24 μηνών).

Το πρόγραμμα της “γενναίας” επιχορήγησης των επιχειρήσεων ενεργοποίησε ο ΟΑΕΔ για 150 θέσεις στη Nokia Solutions & Networks ύστερα από απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Α. Δαλλαπόρτα που εισηγήθηκε την αξιοποίηση του Κανονισμού 800/2008 της Ε.Ε (δίνει τη δυνατότητα επιχορήγησης μιας επιχείρησης με ποσό έως 5 εκατ ευρώ το χρόνο) ως “εργαλείο” πρόσθετων χρηματοδοτήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα ξεκινά με 1.000 θέσεις (οι 432 στην Αττική και στην Κεντρική και Δυτ. Μακεδονία) και προβλέπει:

- Επιχορήγηση για 12 – 24 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου, στο 50% των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών με ανώτερο ποσό τα 24ευρώ ημερησίως ή τα 600 ευρώ το μήνα και των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών (κύριας και επικουρικής ασφάλισης). 

Για παράδειγμα σε πρόσληψη με αμοιβή 586 ευρώ και συνολικό κόστος (μαζί με τις εισφορές των 160,9 ευρώ που αναλογούν) 746,9 ευρώ, ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί την επιχείρηση με 14,93 ευρώ την ημέρα και έως 373,45 ευρώ το μήνα ενώ για μισθό 1.400 ευρώ + εργοδοτικές εισφορές 384,45 δηλ συνολικό κόστος 1.784,45 ευρώ, η επιχείρηση θα επιχορηγείται με 24 ευρώ ημερησίως και έως 600 ευρώ μηνιαίως. Προϋπόθεση, για τις επιχειρήσεις, είναι να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους τελευταίους 12 μήνες και να το διατηρήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος (πλην οικειοθελών αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων χωρίς εθελουσία και απόλυσης για αξιόποινη πράξη).

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΧΡΙ 5.000 ΕΥΡΩ...

Σε άτυπες ρυθμίσεις χρεών από την εφορία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να αφήνει σε μικροοφειλέτες ανοιχτό "παράθυρο" για εξόφληση σε 33 έως 50 δόσεις με ποσά μέχρι 5.000 ευρώ. 

"Πληρώνετε εσείς κάθε μήνα κάποιο ποσό "έναντι" των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών σας, κι ας μην έχετε υπαχθεί επισήμως σε ρυθμίσεις. 

Εφόσον δίνετε αυτό το... "έναντι" κάθε μήνα, δεν θα σας θεωρούμε "ασυνεπείς οφειλέτες και δεν θα προχωρούμε σε κατασχέσεις ποσών από τις καταθέσεις σας στις τράπεζες ούτε θα κατάσχουμε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία" ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Χάρης Θεοχάρης προς τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια μικροοφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν στην εφορία ποσά έως 5.000 ευρώ. 

Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες ώστε να πάψουν να φοβούνται το ενδεχόμενο να επιβληθούν εναντίον τους τα αυστηρά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 

Η ανησυχία έχει γίνει πλέον έκδηλη σε πάρα πολλούς οφειλέτες μετά το πρόσφατο "κύμα" μαζικής αποστολής ειδοποιήσεων με τις οποίες δίνεται προθεσμία 15 ημερών για την τακτοποίηση των οφειλών υπό την απειλή της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. 
Ουσιαστικά ο Χάρης Θεοχάρης επισημοποίησε κάτι το οποίο ήδη ακολουθείται ατύπως από πολλές ΔΟΥ σε συμφωνία με τους μικροοφειλέτες. 

Να καταβάλλουν κάθε μήνα όποιο ποσό μπορούν για να μειώνουν το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, προκειμένου να μην μπαίνουν στο στόχαστρο και να γλιτώνουν τις διαδικασίες επιβολής κατασχέσεων σε υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών τους, σε μισθούς ή συντάξεις ή ενοίκια ή επιδοτήσεις ή άλλα εισοδήματα που λαμβάνουν ή ακόμα και σε κινητά περιουσιακά στοιχεία τους. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η "άτυπη" αυτή ρύθμιση βασίζεται σε έναν γενικευμένο κανόνα ο οποίος προβλέπει ότι η εφορία μπορεί να θεωρεί μια οφειλή τακτοποιημένη ακόμη και αν αυτή δεν έχει υπαχθεί επισήμως σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, εφόσον ο φορολογούμενος συμφωνήσει να καταβάλλει κάθε μήνα ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2%-3% του συνολικού οφειλόμενου ποσού, ώστε το εναπομείναν κάθε μήνα υπόλοιπο να μειώνεται. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια "άτυπη" ρύθμιση χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών, που προβλέπει τμηματική εξόφληση σε 33 έως και 50 μηνιαίες δόσεις (33 αν πληρώνουν κάθε μήνα το 3% της συνολικής οφειλής και 50 εάν πληρώνουν το 2%).

ΟΑΕΕ: ΠΡΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΝΟΪΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΩΣ 10.000 ΕΥΡΩ

Στην απόφαση οδηγείται το υπουργείο Εργασίας με δεδομένο το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων με οφειλές έως 10.000 ευρώ, μικρών κυρίως επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Για την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει και σε οφειλές έως 10.000 ευρώ το ευνοϊκό καθεστώς ρυθμίσεων που ισχύει στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για οφειλές έως 5.000 ευρώ, ενημέρωσε σήμερα τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε πολύ μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο εμποδίζει πολλές μικρές επιχειρήσεις με οφειλές από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ να μπουν στη ρύθμιση (τούς ζητείται πλήθος εγγράφων μεταξύ των οποίων και φορολογική ενημερότητα).

Όπως λοιπόν έκανε γνωστό σήμερα ο Β. Κεγκέρογλου, αποτελεί πολιτική απόφαση να παύσει η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας για οφειλές έως 10.000 ευρώ και οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις οφειλές έως 5.000 ευρώ να επεκταθούν και στις οφειλές έως 10.000 ευρώ.

Ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των επαγγελματιών, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διότι δεν υπάρχει πρόνοια για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ στην περίπτωση που δεν έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους. Όπως είπε, εξετάζεται λύση που δεν θα δημιουργεί όμως αντικίνητρο για μη καταβολή εισφορών.

Ειδικότερα, εξετάζεται η αντιμετώπιση, με προτεραιότητα για ανθρώπους που βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους, για ανίατες ασθένειες ή ακόμη και η εγκυμοσύνη. «Αλλά δεν δικαιούμαστε να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση που ουσιαστικά θα λέει «δεν πληρώνεις, αλλά έχεις κάλυψη». Η κάλυψη θα είναι με προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η οποία επισήμανε στην κυβέρνηση ότι ο ΟΑΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων για να αποπληρώσουν τις εισφορές τους, με δεδομένη την πραγματική οικονομική κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ SUEDDEUTSCHE ZEITUNG - Δάνεια στις τράπεζες για να δανείσουν τις επιχειρήσεις

«Θα σας δανείσουμε μόνο εάν κι εσείς δανείσετε τις επιχειρήσεις». Το μήνυμα αυτό ετοιμάζεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, εάν ισχύουν οι πληροφορίες της γερμανικής Suddeutsche Zeitung ότι ο νέος γύρος μακροπρόθεσμων δανείων (LTRO's) δεν θα είναι άνευ όρων όπως οι δύο προηγούμενοι, αλλά τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα μόνο στις τράπεζες που θα δεσμευθούν να διοχετεύσουν τη ρευστότητα αυτή προς τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ήδη χρησιμοποιήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (Funding for Lending Scheme).

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το νέο LTRO δεν θα είναι τριετούς διάρκεια, αλλά θα έχει μικρότερη διάρκεια, εννέα ή δώδεκα μήνες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει πει επανειλημμένως ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο τρίτου γύρου LTRO.



Οι αυστηρές προϋποθέσεις που εξετάζονται «απαντούν» στις ενστάσεις των «σκληροπυρηνικών» της Φρανκφούρτης (προεξάρχοντος του επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν) ότι η ΕΚΤ αφενός δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γενναιόδωρη κατά την χορήγηση ρευστότητας, αφετέρου πρέπει να διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια που δίδει πρέπει να καταλήγουν στην πραγματική οικονομία και όχι να αξιοποιούνται για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Σταθερότητα 

Χθες, εξάλλου, η ΕΚΤ δημοσίευσε την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωζώνης, όπου εκτιμά ότι οι κίνδυνοι έχουν αμβλυνθεί σημαντικά σε σχέση με τον Μάιο, με τον δείκτη συστημικού χρηματοπιστωτικού κινδύνου να έχει υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα του 2007.
Παρά ταύτα, η τράπεζα εκφράζει ανησυχία για νέο γύρο αναταράξεων με καταλύτη την έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης της ρευστότητας από την αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed. Θεωρεί, τέλος, ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης απειλείται από την πιθανή αναζωπύρωση της κρίσης χρέους, όπως και την εμφάνιση μεγαλύτερων του αναμενόμενου «μαύρων τρυπών» στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς η αύξηση των προβλέψεων είναι βραδύτερη από την αύξηση των επισφαλειών.

ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ FORBES Ο "ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ" ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ

O Ελληνορώσος Φιλάρετος Καλτσίδης, με περιουσία 6,7 δισ. δολ. και ο Ελληνοιταλός Τζον Πολ Ντετζόρια, με περιουσία 4 δισ., είναι οι δύο πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον εφοπλιστή Σπύρο Λάτση.




Στην 175η θέση, με περιουσία 6,7 δις δολαρίων βρίσκεται ο Φιλάρετος Καλτσίδης ή Filaret Galchev, όπως είναι γνωστός στην Ρωσία. Ο κ. Καλτσίδης διατηρεί διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και την ρωσική. Η τσιμεντοβιομηχανία του, Eurocement Holding AG, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στη Ρωσία και έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 38 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου. Είναι ο πλουσιότερος Έλληνας του κόσμου, ενώ στη Ρωσία είναι μόλις ο 22ος πλουσιότερος.

Στην 329η θέση της λίστας βρίσκεται ο Ελληνοιταλός Τζον Πολ Ντετζόρια, με περιουσία που αγγίζει τα 4 δις δολάρια. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Ιταλός. Μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του αντλεί από την εταιρεία του, «John Paul Mitchell Systems», που παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών. Μάλιστα πριν χτίσει την αυτοκρατορία του, ήταν άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητο του.

Στη 412η θέση με περιουσία 3,3 δις δολάρια, βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Σπούδασε στο London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση. Αν και καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε το EFG Group και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο. Διαμένει μόνιμα στη Γενεύη.

Στην 458η θέση, βρίσκεται ο ομογενής και υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Τζον Κατσιματίδης. Η περιουσία του ανέρχεται στα 3 δις δολάρια. Ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 Βενζινάδικα αλλά και εταιρίες Real Estate.

Την 527η θέση της λίστας κατέχει ο Αριστοτέλης Μυστακίδης ο οποίος το 2012 βρισκόταν στο νούμερο 418 της ίδιας λίστας. Η εκτιμώμενη περιουσία του ανέρχεται στα 2,7 δις δολάρια. Είναι διακεκριμένος διαχειριστής επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως και διατηρεί διοικητικές θέσεις στις μεγαλύτερες θυγατρικές της Glencore, της οποίας είναι και μέτοχος.

Στην 554η θέση της λίστας βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με εκτιμώμενη περιουσία 2,6 δις δολάρια. Ο 59χρονος γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας ασχολείται με την τέχνη. Η συλλογή του με πίνακες είναι από τις πολυτιμότερες στον πλανήτη και συμπεριλαμβάνει έργα του Πικάσο και του Βαν Γκογκ. Στην 641η θέση της λίστας βρίσκεται ο Τζιμ Ντέιβις, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 2,3 δις δολάρια. Οι γονείς του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικών και γυμναστικών ειδών «New Balance».

Στην 736η θέση βρίσκεται ο Γιώργος Αργυρός με την περιουσία του να αγγίζει τα 2 δις δολάρια. Ο 76χρονος ασχολείται με το real estate και επενδύσεις και είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ισπανία.

Στην ίδια θέση βρίσκεται ο Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ με περιουσία ύψους 2 δις δολαρίων. Ασχολείται με το real estate και το φυσικό αέριο. Το 2002 πούλησε την εταιρία του Mitchell Energy & Development έναντι 3,5 δις δολαρίων.

Στην 792η θέση της λίστας βρίσκεται ο Μάικλ Ζάχαρις με εκτιμώμενη περιουσία αξίας 1,9 δις δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το απέκτησε μέσα από την πώληση της επιτυχημένης φαρμακοβιομηχανίας του Kos Pharmaceuticals το 2006, έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη 1107η θέση βρίσκεται ο Peter Peterson ή Πήτερ Πετρόπουλος η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 1,3 δις δολάρια. Είναι επιχειρηματίας, τραπεζίτης, συγγραφέας και πολιτικός, ενώ διετέλεσε γραμματέας Εμπορίου των ΗΠΑ από τις 29 Φεβρουαρίου 1972 έως τον Φεβρουάριο του 1973, υπό την προεδρία του Νίξον. Θεωρείται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Δείτε το προφίλ του Πήτερ Πέτερσον στο ellines.com.

Στο νούμερο 1175 της λίστας βρίσκεται ο Dean Metropoulos η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 1,2 δις δολάρια. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας Pabst Brewing, παράγει πάνω από 24 μάρκες μπύρας και ποτών. Η οικογένεια του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτιείες, όταν ήταν 9 ετών και τα τελευταία χρόνια το όνομα του βρίσκεται στις λίστες με τους 15 πλουσιότερους Έλληνες.

Στη 1342η θέση βρίσκεται ο Αλέξανδρος Σπανός με συνολική περιουσία αξίας 1 δις ευρώ. Ο κ. Σπανός ασχολείται με το real estate και κατοικεί στις ΗΠΑ, ενώ είναι ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.

Στη «Χρυσή Βίβλο» του περιοδικού Forbes συναντάμε και τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη της EasyJet Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος βρίσκεται στη θέση 1332 με περιουσία που ανέρχεται στα 1,05 δις δολάρια.

Ακολουθούν:

Πήτερ Νίκολας, ιδρυτής της ιατρικής εταιρείας Boston Scientific.

Πήτερ Καρμάνος, διευθύνων σύμβουλος της Compuware Corporation και ιδιοκτήτης ομάδων χόκεϋ Carolina Hurricanes, Plymouth Whalersb και Florida Everblades.

Αριάννα Στασινοπούλου- Huffington, πρόεδρος της The Huffington Post Media Group.

Ναπολέων Περδής, ιδιοκτήτης των καταστημάτων Napoleon Perdis Cosmetics.

Ρος Μακρής, επιχειρηματίας.

Τεντ Λεονσίς, ιδιοκτήτης του πλειοψηφικού πακέτου των Washington Wizards.

Κώστας Μακρής, ιδρυτής του ομίλου Makris Group.

Θωμάς Μυλωνάς, επιχειρηματίας.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ "ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ" ΕΚΤ & FED


  • Αντιδρούν οι εμπορικές τράπεζες, απειλώντας ότι θα μετακυλίσουν το κόστος στους καταθέτες.


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων για τις τράπεζες.

Τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Ευρωζώνης, έχοντας ήδη σχεδόν εξαντλήσει το περιθώριο μείωσης του βασικού επιτοκίου, εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν ακόμη και αρνητικά επιτόκια στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο, οι εμπορικές τράπεζες ήδη αντιδρούν αρνητικά στο ενδεχόμενο υιοθέτησης αρνητικών επιτοκίων για τις καταθέσεις τους στις κεντρικές τράπεζες, προειδοποιώντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) εξετάζουν για διαφορετικούς λόγους το ενδεχόμενο να μειώσουν ακόμη περισσότερο το βασικό επιτόκιο δανεισμού ή και να υιοθετήσουν αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων για τα χρήματα που τοποθετούν οι εμπορικές τράπεζες σε αυτές. Στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι της Fed εξετάζουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης αρνητικών επιτοκίων προκειμένου να αντισταθμίσουν την αρνητική επίδραση που θα έχει στην οικονομία η σταδιακή άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE3) τους επόμενους μήνες. Αντιθέτως, στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει την υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του σχεδόν 2%. «Υπάρχει ο κίνδυνος ο χαμηλός πληθωρισμός να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα. Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια δανεισμού χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο, ή και ακόμη περισσότερο, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε χθες ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης κ. Κριστιάν Νουαγιέ.

Την ίδια ώρα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Μπενουά Κερ παραδεχόταν ότι η περίοδος χαμηλού πληθωρισμού θα συνεχιστεί προς το παρόν, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος η Ευρωζώνη να βιώσει αρνητικό πληθωρισμό, όπως ήδη παρατηρείται σε πολλές χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. Στις 7 Νοεμβρίου η ΕΚΤ μείωσε στο 0,25% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, κίνηση που σύμφωνα με τον κ. Κερ έγινε «όχι επειδή φοβόμασταν ότι θα εκδηλωθεί αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αλλά επειδή θέλαμε να διατηρήσουμε ένα επαρκές περιθώριο ασφαλείας πάνω από πληθωρισμό μηδέν».

Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,7%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων για τις τράπεζες, παρ’ όλο που είναι γνωστό ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει στο διοικητικό της συμβούλιο το ενδεχόμενο ακόμη και να χρεώνει τις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματα τους στην ΕΚΤ και ότι από τεχνικής απόψεως είναι έτοιμη να λάβει το αντισυμβατικό νομισματικό μέτρο.

Πάντως, πολλοί τραπεζίτες της ΕΚΤ, όπως το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου κ. Γιόργκ Ασμουσεν, παραδέχονται ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και συνεπώς δεν θα βιαστούν να υιοθετήσουν ένα τέτοιο εργαλείο. Θεωρητικά, η χρέωση των εμπορικών τραπεζών για τα ποσά που καταθέτουν στις κεντρικές τράπεζες θα τις πίεζε να δανείσουν περισσότερο επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης και, ακόμη σημαντικότερο, την απασχόληση. Ωστόσο, χθες δύο από τις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες προειδοποίησαν ότι αν βρεθούν αντιμέτωπες με αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, τότε δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να χρεώνουν τους πελάτες τους για τις καταθέσεις τους. Την ερχόμενη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει το ποσοστό ανεργίας για τον Οκτώβριο και την πρώτη ένδειξη για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8% το Νοέμβριο και η ανεργία να παραμείνει στο επίπεδο ρεκόρ του 12,2%. Διαθέτοντας αυτά τα στοιχεία και τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Μάριο Ντράγκι αναμένεται να εξηγήσει στις 5 Δεκεμβρίου γιατί προχώρησε στην μείωση του επιτοκίου το Νοέμβριο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΟ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ;

Υποσχέσεις πως θα μειωθούν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα από τη νέα χρονιά δίνει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει πως θέλει να αξιοποιήσει την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οπως γράφουν και ΤΑ ΝΕΑ η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει τις τιμές σε γάλα, ψωμί, φάρμακα και απορρυπαντικά ξεκινώντας πόλεμο στα αντικρουόμενα συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων, καταναλωτών και παραγωγών που οδηγούν στην αύξηση των τιμών.

Τα τέσσερα αγαθά που θα «κυνηγήσει» η κυβέρνηση

Η φραντζόλα ψωμί θα ζυγίζεται πλέον
ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν πως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στην αγορά του ψωμιού αφορούν την απελευθέρωση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα και προβλέπουν συγκεκριμένα βάρη για τον άρτο και τα αρτοσκευάσματα από 250, 350, 500, 750, 1.000, 1.500 έως και 2.000 γρ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρτοσκευασμάτων παρασκευάζεται σε βάρος 350 γρ. και πωλείται σε τιμές από 0,60 έως και 0,80 ευρώ. Μάλιστα οι καταναλωτές στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν εάν στην τιμή των 0,80 ευρώ. Με την κατάργηση των υποχρεωτικών βαρών ο κάθε αρτοποιός θα μπορεί να παράγει και να διαθέτει προϊόντα σε όποιο βάρος θέλει. Ετσι θα μπορεί και ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές, ενώ το εύρος των τιμών θα είναι μεγαλύτερο και θα καθορίζεται ανάλογα με το βάρος του προϊόντος.

Γάλα: Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής θα φέρει μείωση κόστους
Η πρόθεση για κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα που σήμερα είναι οι πέντε ημέρες έχει πέσει στο τραπέζι από το υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012, ενώ οι προσπάθειες είχαν αρχίσει προ δεκαετίας. Από την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά μείωση των τιμών καθώς θα περιορίσει σημαντικά τις επιστροφές των γαλακτοβιομηχανιών, που σήμερα υπολογίζονται στο 5% της τελικής τιμής του προϊόντος.

Από την πλευρά τους οι Ελληνες παραγωγοί εκτιμούν πως έτσι θα αυξηθούν οι εισαγωγές γάλακτος και θα μειωθεί η τιμή παραγωγού με αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία.

Από την άλλη και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες δεν θέλουν πλήρη απελευθέρωση, αλλά αύξηση των ημερών διάρκειας αφού φοβούνται την είσοδο στην ελληνική αγορά νέων ξένων εταιρειών.

Απορρυπαντικά
Το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των απορρυπαντικών αναμένεται να καταργήσει την υποχρεωτική ενημέρωση του Γενικού Χημείου του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατάργηση των δεσμεύσεων που σήμερα υπάρχουν με παράλληλη αυτοδέσμευση για τις επιχειρήσεις να πληρούν τους όρους που θέτει η νομοθεσία για την καταλληλότητα των προϊόντων τους θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.

Απελευθέρωση τιμών και πώλησης στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ η απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα εκτιμάται πως θα φέρει αύξηση του ανταγωνισμού. Η απελευθέρωση της πώλησης και εκτός φαρμακείων εκτιμάται ότι θα φέρει μείωση των τιμών λόγω ανταγωνισμού στα περιθώρια κέρδους.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους είναι αντίθετοι στην πώληση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ. Από την άλλη οι φραμακοβιομήχανοι είναι θετική σε μία τέτοια εξέλιξη καθώς θα οδηγήσει σε είσοδο στην αγορά καινοτόμων φαρμάκων ευρείας χρήσης και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ...


  • Έχουμε προϋπολογισμό και αυτός  δεν περιλαμβάνει  μέτρα λιτότητας, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, διευκρινίζοντας ότι  το ζήτημα είναι ποια θα  είναι τα κατάλληλα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Όπως εκτίμησε η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει στο ένα δισ. ευρώ, ωστόσο όπως είπε η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμη.

«Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό με συγκεκριμένο στόχο και καταθέτουμε προτάσεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε  και πρόσθεσε: «Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει κενό. Το ζήτημα είναι ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ξέρετε η φράση δημοσιονομικό κενό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα σήμερα στείλαμε στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο, που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περίμενε και η τρόικα και εμείς. Ψάχνουμε γύρω στο 1 δισ.»

Σε αυτό όμως που συμφωνεί η τρόικα, σύμφωνα με τον υπουργό. είναι να καλυφθεί το κενό χωρίς δάνειο.

Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι θα αναζητηθούν μέσες λύσεις σημειώνοντας ότι  θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τόνισε δε ότι επιχειρείται να εισαχθεί ο θεσμός του συνεργαζόμενου δανειολήπτη.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως τόσο η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, όσο και η άποψη να υπάρξει άρση των πλειστηριασμων είναι εξίσου κακές και συμπλήρωσε: «Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως, ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό. Λέμε να κρατήσουμε με μια μεταβατική περίοδο την προστασία της πρώτης κατοικίας από ένα επίπεδο, λίγο λιγότερο (από 300.000 ευρώ) αλλά βάλουμε όμως κριτήρια και εισοδηματικά».

Εξηγώντας το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων είπε πως η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΑΣ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν θα κλείσουν αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις. «Τα Αμυντικά Συστήματα δεν θα κλείσουν θα πρέπει όμως να γίνουν βιώσιμη επιχείρηση με εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Το πρόβλημα με τα αμυντικά συστήματα δεν είναι απλό διότι εκεί χρωστάει στο δημόσιο ένα δισεκατομμύριο άρα κατηγορούμεθα για κρατική βοήθεια, επομένως δεν είναι μόνο πρόβλημα βιωσιμότητας που πρέπει να επιλύσουμε αλλά πρέπει ακριβώς να αποσοβηθεί αυτή η επιστροφή χρημάτων» τόνισε.

Γα το ενδεχόμενο συλλογικών απολύσεων, ο υπουργός ανέφερε πως γίνεται μελέτη ώστε να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση «δεν είναι τρελή να θέλει τις συλλογικές απολύσεις”.

Αναφερόμενος στο τι θέλει η τρόικα για το θέμα είπε: «Η τρόικα δεν μας πιέζει να υιοθετήσουμε συλλογικές απολύσεις, είμαστε όμως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, που ο υπουργός Εργασίας έχει βέτο στις συλλογικές απολύσεις. Ο κ. Βρούτσης, λοιπόν, έχει αναθέσει στο διεθνές γραφείο Εργασίας να του πει ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές στο θέμα αυτό».

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο. Εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι δύσκολο έτος αλλά καλύτερο από το 2013.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, επανέλαβε ότι πρόκειται για έναν δίκαιο φόρο.

«Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται» υπογράμμισε και σημείωσε ότι στο φόρο εισοδήματος στην Ε.Ε. είμαστε κάτω από το 4% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις υποστήριξε ότι έως σήμερα πλήρωναν λίγα, ενώ τώρα θα πληρώνουν κανονικά.

Για τη φοροδιαφυγή ανέφερε ότι η πάταξή της είναι η μεγαλύτερη επένδυση, ενώ είπε ότι έως σήμερα δεν επαρκούσαν οι ελεγκτές και πως τώρα εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Μάλιστα είπε ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να του επιτρέψει να κάνει προσλήψεις.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις καθαρίστριες, είπε ότι  δεν έχουν απολυθεί και πως είναι στην κινητικότητα.

«Μου ήταν δυσάρεστο που μπήκαν σε αυτό το σχήμα αλλά θα ήταν ή αυτές ή εφοριακοί» είπε και τόνισε πως θα υπάρξει κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας.

«Θα δούμε πως θα τις εκπαιδεύσουμε να κάνουν κάτι άλλο, δεν θα τις αφήσουμε έτσι» είπε.

Για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά είπε ότι στο παρελθόν μεταξύ τους είχαν πάρα πολλές διαφορές όμως όπως ο ίδιος είπε, δεν φανταζόταν ότι θα ταίριαζαν τόσο πολύ.

«Είμαστε μαχητές, θα το παλέψουμε μέχρι τέλους» συνέχισε, ενώ όπως σχολίασε όχι μόνο δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος αλλά δέχθηκε και μείωση μισθού για τη θέση στο δημόσιο.

Σε ερώτηση για τις πολιτικές του φιλοδοξίες είπε ότι: «Μέχρι τον Ιούνιο δεν κουβεντιάζω τίποτα περί πολιτικών φιλοδοξιών, θα ήταν αναίδεια στην παρούσα στιγμή».

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΟΝΙΑΣ "ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΤΣΑΚΩΝΑ"


  • «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ» - Χρυσοχοΐδης: Επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων. Στη Βουλή οι συμβάσεις


Την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος προανήγγειλε την άμεση κατασκευή του έργου Πάτρα-Πύργος - Τσακώνα, μέρος του αυτοκινητοδρόμου της «Ολυμπίας Οδού».

Όπως είπε οι συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους θα κατατεθούν στη Βουλή προς κύρωση μέσα στις επόμενες μέρες με στόχο οι μηχανές στα εργοτάξια να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τον ερχόμενο Μάρτιο, όπου και αναμένεται να απασχοληθούν 20.000 άτομα.

Ο χρόνος τρέχει πλέον αντίστροφα επειδή, όπως, αναφέρθηκε αν οι συμβάσεις δεν κατατεθούν και δεν υπογραφούν έως τις 9 Δεκεμβρίου τότε κινδυνεύουν να καθυστερήσουν χρήματα από το τρέχον ΕΣΠΑ ύψους 950 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Κατσιφάρα Απόστολο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Καφύρα Χαράλαμπο, τους βουλευτές Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Υπουργός δήλωσε:: «Η Ελλάδα μπαίνει σιγά-σιγά, αλλά σοβαρά, ξεκάθαρα και αποφασιστικά, σε μια φάση ανασύνταξης και θετικής πορείας. Το πρώτο έμπρακτο σήμα σε αυτή την κατεύθυνση, είναι οι επενδύσεις και οι υποδομές στις μεταφορές. Θέλω να σας πω λοιπόν, ό,τι ξεκινάνε τώρα οι οδικοί άξονες. Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, πολύχρονες, καθώς επίσης και αμοιβαίες υποχωρήσεις. 

Μερικά έργα συντμήθηκαν, για παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος της «Ολυμπίας Οδού», δεν περιλαμβάνει το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Σας κάλεσα λοιπόν εδώ σήμερα για να σας ανακοινώσω πως είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, όλα τα έργα που εξαιρέθηκαν λόγω σύντμησης, να πραγματοποιηθούν. Όχι ότι κάνουμε χάρη σε κανέναν, αλλά γιατί οι υποδομές στις μεταφορές είναι αναγκαία προϋπόθεση παντού για να ξαναξεκινήσει η χώρα».

« Η Ηλεία είναι ένας αγροτικός, παραγωγικός νομός αλλά ταυτόχρονα και τουριστικός, από τους πρώτους νομούς στη χώρα στην κρουαζιέρα» σημείωσε και πρόσθεσε: Αγροτικά προϊόντα και τουρισμός είναι οι στρατηγικοί, παραγωγικοί τομείς για να ξαναξεκινήσει οικονομικά η χώρα. Τους ενισχύουμε με επενδύσεις και τους διευκολύνουμε με υποδομές. Ξεκινά λοιπόν, ο δρόμος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της κατασκευής της υπόλοιπης «Ολυμπίας Οδού» δηλαδή Κόρινθος-Πάτρα, μιας σύμβασης, η οποία σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση».

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ...


  • ΙΧ-Μοτοσικλέτες: Πληρώστε τα τέλη κυκλοφορίας με δόσεις

Πληρώστε τα τέλη κυκλοφορίας σας με πιστωτική κάρτα και εξοφλήστε την οφειλή μέχρι σε έξι άτοκες δόσεις. 

Οι τράπεζες προσφέρουν και φέτος τη δυνατότητα στους κατόχους πιστωτικών καρτών να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του ΙΧ τους μέχρι και σε 6 άτοκες δόσεις. 

Η υπηρεσία προσφέρεται τόσο μέσω των καταστημάτων, όσο και μέσω των εναλλακτικών δικτύων πληρωμών (e-banking, phone banking, mobile banking και portal πληρωμών). Και οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε την πιστωτική είτε την χρεωστική τους κάρτα για την πληρωμή των τελών. 

Σημειώνουμε ότι αν χρησιμοποιήσετε την χρεωστική σας κάρτα η πληρωμή γίνεται εφάπαξ με χρέωση του καταθετικού σας λογαριασμού, ενώ με την πιστωτική κάρτα δίνεται η δυνατότητα πληρωμής σε έως και 6 άτοκες δόσεις. 

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών πριν έλθουν σε επαφή με την τράπεζα είναι να εκτυπώσουν τον κωδικό πληρωμής από τη σελίδα του Taxisnet, στην οποία εισάγουν το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας. 

Μέχρι σήμερα, οι προσφορές των τραπεζών έχουν ως εξής: 

Alpha Bank μέχρι 6 άτοκες δόσεις 
Eurobank μέχρι 6 άτοκες δόσεις 
Τράπεζα Πειραιώς μέχρι 6 άτοκες δόσεις 
Εθνική Τράπεζα έως 3 άτοκες δόσεις 
Citibank μέχρι 3 άτοκες δόσεις.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


  • Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε εμπόριο και υπηρεσίες
  • ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 60% ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΤΕΣ - ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ!
  • ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ...



Ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων  που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 106 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος, αυτό εντάσσεται στο Γενικό Στόχο 2 του ΕΠΑΝ ΙΙ και αφορά σε προτάσεις όπως η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η προώθηση της καινοτομίας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει κάθε επαγγελματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις αναφορικά με το μέγεθος της επιχείρησης, την οικονομική της φερεγγυότητα, τον κύκλο εργασιών της, την εγγραφή στο επιμελητήριο, την τήρηση των ορίων περί κρατικών ενισχύσεων που θέτουν οι κανόνες της ΕΕ, κλπ.

Η επιχορήγηση των προτάσεων που θα επιλεγούν θα ανέλθει στο 50% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και στο 60% στην περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιηθεί σε νησί με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων ή σε πυρόπληκτες/σεισμόπληκτες περιοχές.

Τα όρια του προϋπολογισμού των υποβαλλόμενων Επιχειρηματικών Σχεδίων ξεκινούν από 30 και φτάνουν στις 100 χιλιάδες ευρώ.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες:

1. Εξοπλισμός (Μέχρι 100% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού)

2. Κτιριακά & Διαμόρφωση Χώρων (Μέχρι 30% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού):

3. Άυλες δαπάνες (Προβολή-Προώθηση, Άλλες Δαπάνες, Υπηρεσίες Συμβούλων)

Συνολικά εκτιμάται ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αυτό θα ανέλθει στα 106 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 53 εκατ. ευρώ). Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είναι η 1η Νοεμβρίου 2009 και ο Οδηγός Εφαρμογής του θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.

* Για αρχικές πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα και e-mails μας.

Για περισσότερες ακόμα πληροφορίες, μετά την πρώτη ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ, μπορούμε να συνεχίσουμε με ραντεβού στο γραφείο μας (ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ) ή με ραντεβού στο τόπο κατοικίας / εγκατάστασης σας με χρέωση μόνο τα έξοδα μετακίνησης (20 λεπτά  του € ανά χιλιόμετρο).

ΜΠΟΝΟΥΣ 20.00 ΕΥΡΩ ΣΕ 6.000 ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ


  • Ενισχύσεις έως 20.000 ευρώ σε 6.000 νέους προβλέπει το πρόγραμμα. 
  • Προϋπόθεση είναι να έχουν ηλικία έως 40 ετών και να παραμείνουν αγρότες για 10 χρόνια



Πριμ έως 20.000 ευρώ για 6.000 νέους έως 40 ετών που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ελλάδα φέρνει νέο πρόγραμμα ενίσχυσης που αναμένεται να τρέξει εντός του Δεκεμβρίου. Το συνολικό διαθέσιμο ποσό ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.



Μπόνους σε νέους για επιστροφή στην ύπαιθρο 

Υστερα από πιέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άναψε τελικά η Κομισιόν το «πράσινο φως» για να «τρέξει» το πρόγραμμα «ανάσα» για 6.000 νέους αγρότες, το λεγόμενο πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο, το οποίο περιλαμβάνει κλιμακωτή ενίσχυση για τους δικαιούχους που κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 20.000 ανάλογα με την περιοχή κατοικίας και το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους.

Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ηλικία έως 40 ετών και να παραμείνουν αγρότες για 10 χρόνια.

Το ποσό που θα είναι διαθέσιμο για το πρόγραμμα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης ανέρχεται, κατά κατηγορία περιοχής της έδρας της αγροτικής εκμετάλλευσης, στα ακόλουθα ποσά:

Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ.
Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ.
Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ.

Υπόψη λαμβάνονται τα εξής κριτήρια:
- Περιοχή μόνιμης κατοικίας: α) Ορεινή - 7.500 ευρώ, β) Μειονεκτική - 5.000 ευρώ, δ) Λοιπές περιοχές - 2.500 ευρώ.
- Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή: α) Κτηνοτροφική - 7.500 ευρώ, β) Φυτική - 7.500 ευρώ, γ) Μεικτή - Μελισσοκομία - 5.000 ευρώ.
- Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης: α) πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς - 5.000 ευρώ, β) 80-120% του εισοδήματος αναφοράς - 2.500 ευρώ.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:


  • Είναι ηλικίας από 18 έως 40 ετών.
  • Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
  • Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Η α' δόση της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχο.


Η καταβολή του υπολοίπου 30% της οικονομικής ενίσχυσης σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε δικαιούχου. Η δεύτερη δόση (15%) μπορεί να χορηγηθεί από το επόμενο έτος της ένταξης του δικαιούχου, ενώ η τρίτη δόση (15%) μπορεί να χορηγηθεί με τη συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης εφόσον ο δικαιούχος έχει επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου και έχει υποβάλει τουλάχιστον δύο ενιαίες δηλώσεις εκμετάλλευσης μετά την ένταξή του στο μέτρο.

Επίσης, η β' και η γ' δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΕΤΕΑΝ ΓΙΑ 100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ


  • Συνδυάστε ΕΣΠΑ με ΕΤΕΑΝ για 100% χρηματοδότηση, αν το επιτρέπει η πιστοληπτική σας ικανότητα, κατά τραπεζική αξιολόγηση



Η έλλειψη ρευστότητας είναι τις περισσότερες φορές ο παράγοντας που αποτρέπει νέους επιχειρηματίες και λειτουργούσες επιχειρήσεις να υλοποιήσουν επενδύσεις μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Η επιδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 50 έως 60% αποτελεί μεν ισχυρό κίνητρο, όχι όμως ικανή συνθήκη για τον επιχειρηματία που βλέπει καθημερινά το ταμείο του να στερεύει.

Λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ έρχεται να δώσει το ΕΤΕΑΝ με τα ευνοϊκά δάνεια.

Τα ευνοϊκά δάνεια μπορούν να συναφθούν από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιχειρηματικότητας, και θέλουν να συμπληρώσουν τα κεφάλαιά τους εν όψει της επιδότησης.

Διευκρινίζεται ότι για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν δάνειο από τις δράσεις του ΕΤΕΑΝ για όλο το ποσό που υπολείπεται της επιδότησης, χωρίς να είναι απαραίτητο να βάλουν δικά τους χρήματα ως ίδια συμμετοχή. Με τον τρόπο αυτό η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέλθει στο 100%.

Τα προγράμματα ευνοϊκών δανείων που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ υλοποιούνται μέσω των τραπεζών. Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προϊόντα κατατίθενται στις τράπεζες, οι οποίες εφαρμόζουν τα συνήθη κριτήρια επιλογής για την έγκριση των δανείων και ενδέχεται να ζητούν εξασφαλίσεις.


Ενεργές είναι οι εξής χρηματοδοτικές δράσεις:


1. ΤΕΠΙΧ – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα δάνεια από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Τράπεζες, που παρέχονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Παρέχει ευνοϊκούς όρους επιτοκίου και διάρκεια ανάλογη του σκοπού της χρηματοδότησης. Τα δάνεια μπορούν να παρασχεθούν για οποιοδήποτε μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης με ελάχιστο τα €10.000 και μέγιστο τα €300.000 σε ό,τι αφορά δάνεια κεφαλαίου κίνησης και €800.000 για επενδυτικά δάνεια.


2. ΤΕΠΙΧ – Ταμείο Νησιωτικής και Τουριστικής Επιχειρηματικότητας

Πρόκειται για χαμηλότοκα έως και πλήρως επιδοτούμενα (για τα νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 3.100 κατοίκων) δάνεια που παρέχονται αποκλειστικά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εν γένει ασχολούνται με τον τουρισμό και δραστηριοποιούνται στη νησιωτική Ελλάδα, καλύπτουν δε οποιοδήποτε μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων για ποσά €10.000 έως €30.000 κατ’ ανώτατο.


3. ΤΕΠΙΧ -Ταμείο Εγγυοδοσίας

Παροχή εγγύησης υπέρ μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως και 80% του τραπεζικού δανείου που λαμβάνεται για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων. Η διάρκεια της εγγύησης μπορεί να φτάσει τα 10 έτη εφόσον πρόκειται για επενδυτικά δάνεια ή δάνεια κεφαλαίου κίνησης, και έως 3 έτη εφόσον πρόκειται για δάνεια προκαταβολής επιχορήγησης  Οι όροι των εγγυούμενων δανείων (ποσό-διάρκεια- επιτόκιο- περίοδος χάριτος- εξασφαλίσεις) διαμορφώνονται ελεύθερα μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους της απόφασης υπαγωγής στο ΕΣΠΑ και την ύπαρξη της εγγύησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.


4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ  για έκδοση εγγυητικών επιστολών

Παροχή εγγύησης με χαμηλό κόστος προμήθειας για κάλυψη της έκδοσης τραπεζικών εγγυητικών επιστολών υπέρ των προμηθευτών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ποσοστό 50% του εν ισχύ υπολοίπου τους και για διάστημα 2 ετών. Η εγγύηση μπορεί να ανέλθει στο ποσό των €150.000 ανά επιχείρηση με ελάχιστο τα €10.000. Οι εγγυητικές επιστολές μπορούν να εκδοθούν για προμηθευτές εσωτερικού ή εξωτερικού που συμπράττουν στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου καθώς και για τη λήψη προκαταβολής της επιχορήγησης.

* Δείτε και διαδικτυακό τόπο ΕΤΕΑΝ > http://www.etean.gr/PublicPages/PastProgram2.aspx?ID=24

LEADER (ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ)


  • Ενεργές επιδοτήσεις επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο



Επιδοτήσεις για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων στην ύπαιθρο των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Έβρου, Πέλλας, Κυκλάδων και άλλων περιοχών παρέχουν τα τοπικά προγράμματα Leader του ΕΣΠΑ.

Ντόπιοι αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να επενδύσουν σε τουρισμό, εστίαση, μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών μπορούν να ενταχθούν στο Leader και να λάβουν επιδότηση έως 60%.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι αγρότες που θέλουν να διαφοροποιήσουν τη δουλειά τους και να επεκταθούν σε συμπληρωματικά ή νέα αντικείμενα δραστηριότητας.

Μέσω του προγράμματος Leader επιδοτούνται επιχειρήσεις με τις εξής, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες:


  • Ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μικρά τουριστικά καταλύματα, μέχρι 40 κλινών.
  • Αγροτουρισμός. Επισκέψιμα αγροκτήματα έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων.
  • Εστίαση. Παραδοσιακά εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
  • Παροχή υπηρεσιών. Από το Leader επιδοτούνται και άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών και παντοπωλεία.
  • Τουρισμός της υπαίθρου. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου που έχουν να κάνουν με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώρους αθλοπαιδιών και χώρους γευσιγνωσίας.
  • Κατασκευή παραδοσιακών προϊόντων. Αφορά μικρές βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής ειδών, όπως χειροτεχνήματα από μέταλλο ή ξύλο, κεραμικής – υφαντουργίας, αλλά και άλλων ειδών από ξύλο, όπως καρέκλες, έπιπλα και έπιπλα κουζίνας.
  • Μεταποίηση – συσκευασία γεωργικών προϊόντων. Μονάδες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων. Προτεραιότητα δίνεται σε δημητριακά, κρασί, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα και αυγά.
  • Επεξεργασία τροφίμων και δασοκομικών υλών. Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση. Παραδείγματα αποτελούν οι: αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών και η παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά.

Ενεργά επιδοτούμενα προγράμματα επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο


Αυτή την περίοδο είναι ενεργά τα παρακάτω, μεταξύ άλλων, προγράμματα Leader:

Leader Ν. Αρκαδίας (μέχρι 6 Ιανουαρίου 2014):

Δ. ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ (Δ.K. Άστρους, T.K. Βερβένων, T.K.
Μελιγούς, T.K. Παραλίου Άστρους), Δ. ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ Δ.Ε. ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ (Δ.Κ.
Λεωνιδίου), Δ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Δ.Ε. ΣΚΙΡΙΤΙΔΑΣ(T.K. Βλαχοκερασέας, T.K. Αγ. Βαρβάρας, T.K.
Αλεποχωρίου, T.K. Βουρβούρων, T.K. Κερασιάς, T.K. Κολλινών, T.K. Πηγαδακίων), Δ.Ε.
ΤΕΓΕΑΣ (T.K. Σταδίου, T.K. Αλέας, T.K. Βουνού, T.K. Γαρέας, T.K. Επισκοπής, T.K. Καμαρίου,
T.K. Κανδάλου, T.K. Κερασίτσης, T.K. Λιθοβουνίων, T.K. Μαγούλας, T.K. Μανθυρέας, T.K.
Μαυρικίου, T.K. Ριζών, T.K. Στρίγκου, T.K. Τζίβα, T.K. Ψηλής Βρύσης)

Leader Ν. Λακωνίας (μέχρι 6 Ιανουαρίου 2014):
Δ. ΣΠΑΡΤΗΣ: Δ.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ (T.K. Αμυκλών, T.K. Αφισίου, T.K.
Καλυβιών Σοχάς, T.K. Κλαδά), Δ.Ε. ΘΕΡΑΠΝΩΝ (T.K Πλατάνας, T.K Σκούρας), Δ.
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: Δ.Ε. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ (T.K Μονεμβασίας, T.K Αγγελώνας, T.K Αγ.
Δημητρίου Μονεμβασίας, T.K Αγ. Ιωάννου Επιδαύρου Λιμηράς, T.K Αγ. Νικολάου Μονεμβασίας,
T.K Βελιών, T.K Ελληνικού, T.K Λιρών, T.K Νομίων, T.K Ταλάντων), Δ.Ε. ΑΣΩΠΟΥ (T.K.
Παπαδιανίκων, T.K. Ασωπού, T.K. Δαιμονίας, T.K. Φοινικίου), Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ (Δ.Κ. Νεάπολης,
T.K. Αγίου Γεωργίου, T.K. Αγίου Νικολάου Βοιών, T.K. Αγίων Αποστόλων, T.K. Άνω Καστανέας,
T.K. Βελανιδίων, T.K. Ελίκας, T.K. Κάμπου, T.K. Καστανέας Επιδαύρου Λιμηράς, T.K.Λαχίου,
T.K.Μεσοχωρίου, T.K. Παντανάσσης, T.K. Φαρακλού), Δ.Ε. ΜΟΛΑΩΝ (Δ.Κ. Μολάων, Ελαίας,
T.K. Κουπιών, T.K. Μεταμορφώσεως, T.K. Πακίων, T.K. Συκέας), Δ. ΕΥΡΩΤΑ: Δ. ΣΚΑΛΑΣ
(Δ.Κ. Σκάλας, Βρονταμά, Γραμμούσης, Λεήμονα, Περιστερίου, Στεφανιάς), Δ.Ε. ΚΡΟΚΕΩΝ
(T.K. Κροκεών, T.K.Βασιλακίου, T.K. Δαφνίου, T.K. Λάγιου), Δ.Ε. ΕΛΟΥΣ (Δ.K. Βλαχιώτη, T.K.
Αγ. Ιωάννη, Αστερίου, Γλυκόβρυσης, Γουβών, Έλους, Μυρτέας), Δ. ΝΙΑΤΩΝ (T.K Απιδέας),
Δ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ: Δ.Ε. ΓΥΘΕΙΟΥ (Δ.K. Γυθείου), Δ. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ (T.K
Ελαφονήσου)

Leader Ν. Αργολίδας (μέχρι 6 Ιανουαρίου 2014):
Δ. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ: Δ.Ε. Ναυπλιέων (T.K Αρίας, T.K Λευκακίων, T.K
Πυργιωτίκων), Δ. ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ (Δ.K Νέας Τίρυνθας, T.K Αγίου Αδριανού, T.K Νέου
Ροεινού) Δ. ΑΣΙΝΗΣ (T.K Δρεπάνου, Δ.Κ. Τολού, T.K Ασίνης, T.K Ιρίων, T.K Καρνεζαίικων),
Δ. Άργους – ΜΥΚΗΝΩΝ: Δ.Ε. ΑΡΓΟΥΣ (T.K Δαλαμανάρας, T.K Κεφαλαρίου, T.K
Πυργέλλας), Δ. ΛΕΡΝΑΣ (T.K Μύλων, T.K Ανδρίτσης, T.K Κιβερίου, T.K Σκαφιδακίου), Δ.
ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ (Τ.Κ. Νέας Κίου).

Leader Ν. Λάρισας (μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2013)

Το πρόγραμμα αφορά επιλεγμένες περιοχές LEADER των Δήμων:
Αγιάς
Ελασσόνος
Κιλελέρ
Λάρισας
Τεμπών
Τύρναβου
Φαρσάλων

Leader Ν. Αχαΐας (μέχρι 23 Δεκεμβρίου 2013)

Το πρόγραμμα αφορά επιλεγμένες περιοχές LEADER των Δήμων:

Πατρέων (Πατρέων, Βραχναιίκων, Μεσσάτιδος, Παραλίας, Ρίου)
Δυτικής Αχαΐας (Δύμης, Λάρισσου, Μόβρης, Ωλενίας)
Αιγιαλείας (Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτου, Ερίνεου, Συμπολιτείας)


Leader Ν. Κυκλάδων (μέχρι 8 Ιανουαρίου 2014)

Το πρόγραμμα αφορά τα Νησιά:

Θήρα, Ίος, Κέα, Μήλος, Μύκονος (στο Δ.Δ. Μυκονίων μόνο για τις εκτός σχεδίου περιοχές), Σέριφος, Σίφνος, Σύρος (Δ.Κ. Άνω Σύρου, Δ.Κ. Βάρης, Τ.Κ. Γαλησσά, Τ.Κ. Πάγου, Τ.Κ. Ποσειδωνίας, Τ.Κ. Φοίνικος, Τ.Κ. Χρούσων), Τήνος (Δ.Κ. Τήνου, Τ.Κ. Δύο Χωρίων, Τ.Κ. Τριαντάρου).
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να σπεύσουν για να προλάβουν τις προθεσμίες, οι οποίες διαφέρουν ανά περιοχή.

* Για το λόγο αυτό καλό είναι να ενημερωθούν από τις προκηρύξεις του Leader που βρίσκονται αναρτημένες στα site των κατά τόπους Αναπτυξιακών Εταιριών.

* Μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την Αναπτυξιακή Εταιρία της περιοχής τους για περισσότερες πληροφορίες για την επιδότηση νέων επιχειρήσεων ή υφιστάμενων δραστηριοτήτων.

* ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Για αρχικές πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα και e-mails μας.

Για περισσότερες ακόμα πληροφορίες, μετά την πρώτη ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ, μπορούμε να συνεχίσουμε με ραντεβού στο γραφείο μας (ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ) ή με ραντεβού στο τόπο κατοικίας / εγκατάστασης σας με χρέωση μόνο τα έξοδα μετακίνησης (20 λεπτά  του € ανά χιλιόμετρο).